Merítsünk erőt az aradi vértanúk hazáért, embertársaikért, megfontoltan hozott áldozataiból, emberi nagyságuk szolgáljon példaként – hangsúlyozta a Faluházban mondott emlékbeszédében Szekeres Ferenc polgármester.

A rossz idő miatt nem a szoborkertben, hanem a Faluházban rendezték a megemlékezést, majd a résztvevők megkoszorúzták az épület előtti Petőfi-szobrot.

– Ma, október 6-án az aradi vértanúkra emlékezünk. Azokra a hősökre, akik az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után a kegyetlen megtorlás áldozatai voltak, akik önként vállalták a halált egy nemzetért. Hitték, hogy van lehetőség arra, hogy az az ország, melynek ők is részei, egyszer valóban szabaddá és önállóvá válhat – hangsúlyozta emlékbeszédében Szekeres Ferenc polgármester. Hozzátette: – Az aradi tizenhármak és az első magyar miniszterelnök vértanúsága azt üzeni a jövendő magyarjainak, hogy az áldozatként hullajtott vérből mindig új élet sarjad… Deák Ferenc felismerte, hogy számunkra sem Világos, sem Arad, sem a pesti Újépület udvara (itt végezték kis Batthyányi Lajost, az első felelős magyar minisztérium miniszterelnökét) nem küzdelmeink végső állomása, hanem csak egy-egy fájdalmas, fájdalmasan dicső fejezete annak, ami 1848. március 15-én kezdődött el, és a kiegyezéssel teljesedhet ki… A kiegyezés utáni évtizedek országunk soha nem látott gazdasági és kulturális felvirágzását eredményezték. Utak, vasutak, színházak, kórházak, népiskolák épültek. Új iparágak honosodtak meg, és egész városok születtek újjá. Budapest európai nagyvárossá lett. Benne a kontinens első földalatti vasútjával, és a világ egyik legszebb parlamentjével. Mi emlékezők, itt Apátfalván és bárhol máshol, az ország határain belül és kívül, áldozatukat látva mit gondolunk, mit gondolhatunk magunkról? Milyen áldozatot, de legalább erőfeszítést teszünk ma a kor, a pillanat adta feladatok megoldásáért? Utódként milyen lelkiismerettel nézhetünk a tükörbe! Merítsünk erőt az aradi vértanúk hazáért, embertársaikért, megfontoltan hozott áldozataiból, emberi nagyságuk szolgáljon példaként. Hiszen csakis ezáltal maradhat meg a magyarság hite önmagában, így maradhat meg életereje, bizakodása, megújuló-képessége. Így maradhatunk meg mi, magyarok, nekik is köszönhetően, akik életüket áldozták fel hazájuk szabadságáért! Legyen örökké áldott az aradi tizenhármak és minden magyar mártír neve.– mondta Szekeres Ferenc polgármester.

Emlékbeszéde után az apátfalvi Dózsa György Általános Iskola felső tagozatos diákjai adtak műsort, majd a résztvevők megkoszorúzták a Faluház előtti Petőfi-mellszobrot.