2024. április 26.-án pénteken Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely Jánosné alpolgármester asszony három újszülöttet köszöntött. 2024-ben negyedik alkalommal kerül sor a köszöntésre. Várhatóan még 13 baba fog születni az év végéig. Még 2018-ban fogadta el a képviselő testület, hogy pénzbeli támogatást nyújtanak az apátfalvi családoknak.  A döntés alapján a kisbabákat 40 ezer forint készpénzes támogatásban részesítik kérelem alapján. A szülőknek virággal, édességgel és borral kedveskedett az önkormányzat.

Elsőként Mátó Dominikot köszöntötték, aki 2024.02.22.-én látta meg a napvilágot Hódmezővásárhelyen 3600 grammal és 50 centivel, Mátóné Bán Alexandra és Mátó Zsolt ötödik gyermekeként. Nagyon jó baba, végig alussza az éjszakát, nappal nyugodt, csak ha éhes akkor jelez a szülőknek. A testvérek – Szandi (12), Bence (10), Márk (8), Zoé (1,5) - nagyon várták már a kis Dominik érkezését. Az anyuka megosztotta velünk, hogy a legnagyobb segítség számára a legidősebb gyermeke Szandi.

„Úgy gondoskodik róluk mintha a sajátjai lennének. Hamar kialakult nála az anyai ösztön.”

Az édesapa is kiveszi a részét minden feladatból a gyerekek körül. A fiúkkal rendszeresen együtt járnak horgászni. A szülők elmondása alapján az életük nem egyszerű 5 gyerekkel, de semmit sem csinálnának másképp. Újabb babát nem szeretnének. 

A polgármester és az alpolgármester asszony Farkas Ádámot is meglátogatta. Ádám elsőként érkezett a családba Horváth Éva és Farkas Dániel gyermekeként, aki 2024.03.07.-én Hódmezővásárhelyen született 3930 grammal és 53 centivel. Évi megosztotta velünk, hogy a legnagyobb segítség számára a párja Dani és a mamák. Az apuka még a pelenkázástól ódzkodik, de ha kell azt is megoldja. Ádám nagyon jó kisbaba, nem hasfájós, csendes csak akkor sírdogál, ha éhes. A szülői szerepekbe pár nap alatt beleszoktak. A helyi Babusgatóra szeretnének a későbbiekben járni. A kapott támogatásból a gyerekszobát szeretnék felújítani. Második gyermek vállalásáról pár év múlva elgondolkoznak. 

Az önkormányzat Ferencsik Izabellát is köszöntötte, aki 2024.01.23.-án született Szegeden 2750 grammal és 49 centivel, Szabó Noémi Zsuzsanna és Ferencsik Zoltán második közös gyermekeként. Az anyuka megosztotta velünk, hogy a legnagyobb segítség számára a férje és Iza testvére. Ivett (4) nagyon szereti a húgát, kiveszi a részét a fürdetésből és az etetésből is. Noémi úgy érzi a második gyermek születésével nem lettek nehezebbek a mindennapjai. Izabella nagyon élvezi a babakocsis sétákat, igyekeznek minél többet kint lenni a jóidő beköszöntével. Harmadik gyermeket nem szeretnének így lett kerek a családjuk.

 

Varga Alexandra