Apátfalván épp ugyanolyan fontos köszönteni a szépkorúakat, mint az újszülötteket.

Szekeres Ferenc polgármester és Kiszely Jánosné alpolgármester asszony 2024. január 26.-án köszöntötte Furák Mátyásné 90 éves apátfalvi lakost. Születésnapjára az önkormányzattól ajándékkosarat és egy köszöntő levelet kapott, illetve Orbán Viktor miniszterelnök emléklappal kedveskedett neki.

Furák Mátyásné (Baka Ilona Katalin) Apátfalván született 1934. január 28.-án. Az aktív évei alatt a Termálnál a fóliában dolgozott, illetve mezőgazdasággal – állattenyésztéssel foglalkoztak. Furák Mátyással való házasságából kettő gyermek született Furák József és Furák Ilona, akik az orvosi hivatást választották. Mátyás 1998-ban hunyt el 65 éves korában, házasságuk 47 évig tartott. Idén november 17.-én ünnepelnék a 73 éves házassági évfordulójukat. Már a megalakulástól kezdve férje az Apátfalvi Pávakör és Citerazenekar tagja volt.

„Jó házasságunk volt, még az emlékéből élünk most is.” – mondta Ica néni.

Mindennapjait a családja teszi szebbé: gyerekei, 6 unokája (Szilvia, Ágnes, Endre, Dávid, Ádám, Fanni), illetve a 4 dédunokája (Ádám, Tamás, Josephine Anne, Hugo). Nyugdíjas éveiben is megmaradt az állatok iránti szeretete és az állattartás.

„A befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét a földművelésben.” – tette hozzá Ica néni.

A mai napig kijárnak a tanyára, úgy érzi ha ott van megfiatalodik, felelevednek az emlékek. Az utóbbi pár évben napi szinten lánya gondoskodik róla. A hosszú élet titka, hogy az embernek legyenek céljai, legyen miért dolgozni. Ha a fiataloknak adhatna egy jó tanácsot az az lenne, hogy segítség egymást önzetlenül.

Írta, fotózta:

Varga Alexandra