Május 1. idén hétfői napra esett és ezt sokan ki is használták, mint hosszúhétvége.

Gyönyörű, napsütéses időnek örvendhettünk országszerte, ami lehetővé tette községünkben is, hogy méltóképp ünnepeljük meg a munka ünnepét a szabadban. A falu közösségének igen nagy része választotta, hogy közösen, jó hangulatban, egymás társaságában szórakozzunk egy jót.

A közös majális reggel fél 7-kor vette kezdetét a marhahús kiosztásával. Apátfalva Község Önkormányzata minden apátfalvi lakosnak szánt ezen a napon 40 dkg marhahúst, hogy csapatokat alkotva megfőzzék azt. A lehetőséggel 512 fő élt, akik 23 csapatot alkotva főztek finomabbnál-finomabb marhapörköltet a Rendőrség mögötti zöldterületen. A 204,8 kg hús kiosztása után nekiláttak a csapatok szakácsai a főzésnek. Ekkor már az apátfalvi Borbély András Band Fúvószenekar tagjai is gyülekeztek a faluház előtt, hogy elfoglalva a „színpadot”, hivatalosan is megkezdjék az ünnepnapot. Mátó Mátyás tanár bácsi, a zenekar karnagya, 7 órakor felemelte pálcáját, ezzel kezdetét vette a zenésébresztő.

Apátfalván évek óta hagyomány, hogy a helyi zenekar ilyenkor mozgó színpadként egy ifát használva, zenével örvendezteti meg a lakosokat a reggeli órákban, mely a majális első programja. E közben már égtek a tüzek, füst szállt felfelé, hagymaillat mindenhol, dolgos kezek ügyeskedtek és dübörgött a térzene.

Az ünnepi műsor közeledtével egyre többen lettünk a fák alatt kipakolt asztaloknál, padoknál. Süteménnyel és itallal kínálták egymást a csapattagok. A helyi büfénél nagyon finom kávé volt kapható. Fél tízkor a gyerekek énekes kíséretével felállítódott a májusfa, majd megkezdődött az ünnepi műsor. Örömünk és szórakozásunk teljességét a helyi előadó-művészeti csoportok biztosították. Felléptek: a Hagyományőrző csoport, Horváth Csabáné Erika vezetésével, a Színjátszó csoport, Simon Mihályné irányításával és a Kardos István Néptánccsoport gyermek csoportja, Kerekes Eszter felkészítésével. Továbbá a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat hagyományőrző csoportja adott elő autentikus cigány dalokat és táncokat. E közben begyűjtöttük a főzőverseny csapatai által készített pörkölt kóstolókat a zsűritagoknak. A műsor végeztével Szekeres Ferenc polgármester mondott ünnepi köszöntőt. Beszédében kiemelte és megköszönte, hogy jó ilyen sokan együtt lenni, mint egy nagy család!..., majd jó étvágyat kívánt mindenkinek az ebédhez.

A begyűjtött kóstolókat szigorú zsűrizési szempontok alá vetették, hisz 23 pörköltből kellett a legjobbat kiválasztani. Ebben voltak segítségünkre: Gyenge Attila, Sóki József, Vass Mihály és Bihacsy László, akik a zsűrit alkották. Többszöri ízlelgetés, véleményezés és megbeszélés után megszülettek az eredmények.

 

A különdíjat nyerte: Nagy Imre

Harmadik helyezett lett: Újfalusi betyárok – Jung Róbert

Második helyezett lett: Csiga mamák – Gila Lajos

Első helyezett, a 2023-as apátfalvi majális főzőversenyének nyertese pedig: Vegyes köret – Olasz Nóra.

Ezúton ismét gratulálunk a nyerteseknek!

A díjazottak emléklapot, serleget, fakanalat, bográcsot, és apátfalvi feliratú kötőt kaptak ajándékba. A közös elismerések, gratulációk és tapsok után mindenki asztalhoz ült és megebédelt. A jó ebédhez szól a nóta című zenés műsorról és a jó hangulatról a Szinotrom együttes gondoskodott. Az ebéd után a beszélgetés, az eszmecsere ideje következett, mely késő délutánig töltötte meg a teret.