2023. május 18-tól 21-ig egy négynapos rendezvény keretében került sor az első Marosi PET Kupára. A PET Kupa csapata már 11 éve végez folyómentő akciókat a Tiszán, a Tisza-tavon, a Bodrogon és idén elhozták ezt a remek programot a Marosra is.

Az akció Apátfalváról indult és Szegeden zárult. Négy csapat versengett, hogy ki tud több szemetet összegyűjteni. Mivel számunkra fontos a környezetvédelem úgy döntöttünk, hogy mi is nevezünk erre a versenyre. Csapatunk a Marosi Nomádok néven 16 főből állt, akik a négy nap alatt váltották egymást.

A szemétgyűjtés mellett számos program színesítette a versenyt. Volt PETathlon sorverseny, PETaSztár PET Kalóz tehetségkutató, ahol a csapat fiatal tagjai nagyon eredményesen szerepeltek. Csapatunknak a 3. helyet sikerült megszerezni, amivel nagyon elégedettek vagyunk, hiszen profi petkalózokkal volt dolgunk.

A verseny során megtanultuk a szelektálás rejtelmeit, és megtudtuk, hogy az összegyűjtött hulladék 60%-a újra hasznosításra kerül. A csapatok 607 zsáknyi, kb. 3,6 tonna szeméttől szabadították meg a Maros folyót.

Örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a programnak, ha lesz jövőre is, mi ott leszünk.

Hálás köszönet a csapat minden tagjának. Köszönjük Apátfalva Község Önkormányzatának a kenukat, az Apátfalvi Faluháznak a finom kőttest, az apátfalvi Dózsa György Általános Iskolának a PET palackokat. Köszönet a segítőknek, a sok szurkolónak és nem utolsó sorban a szervezőknek, hogy elhozták ezt a nagyszerű rendezvényt a mi Maros folyónkra.

Csapattagok: Borbély Szabolcs, Dömötör Árpád, Dömötörné Faragó Anita, Dömötör László, Dömötör Lázár, Faragó Marcell, Farkas Éva, Jani István, Jesity Márkó, Kádár Péter, Kecskeméti Tamás, Mihalek Attila, Mihalek Zente, Simon Sándor, Tóvizi Ákos, Varga Róbert.

 

Dömötör Árpád

csapatkapitány