Apátfalva híressége egy arany kezű, idős mester. Vígh Antal és neje, Margitka túl a nyolcvanon is rendkívül aktív tagjai a faluközösségnek. A napokban készültek el a település adventi koszorújának alapjával, amit hagyományos módon, fűzfavesszőből fontak.

„A kerek vasvázra tekert szalmaváz már meg volt, erre fontuk a vesszőt. A hajlékony alapanyagot a Szilvásban szedtük. Simon Mihályné segített a munkában, közösen fontuk körbe a formát, egyébként ő ajánlotta fel azt a bokrot, amiről vágtuk a vesszőket” – fogalmazott Vígh Margit.

A tetszetős adventi koszorú a hagyományoknak megfelelően a templomteret díszíti, a székelykapu előtt fogják felállítani az apátfalviak. Az idős házaspár és segítőjük nagyjából 5 óra alatt végzett a falu adventi koszorújának alapjával. Tóni bácsi az adventi koszorú mellett más, praktikus alkotásokkal is megörvendezteti a falubelieket. A tárgyakhoz szükséges vesszőket több helyről gyűjtötte, egy részét vásárolta, a többit titkos lelőhelyekről vágta idén is az idős mester.

„Ismerek az út szélén kiváló bokrokat, vannak, akik segítenek ebben is. A vesszőkért cserébe egy-egy kisebb kast szoktam adni nekik ajándékba. Idén is Tiszaalpáron vásároltam a megfelelő alapanyagot, 2500 forint volt kilója a fehér, pucolt vesszőnek” – vette át a szót Tóni bácsi.

Az idős házaspár nyári konyhájában ilyenkor nagy a jövés-menés, egymásnak adják a kilincset a vidéken élők. A bácsinak ilyenkor többen hoznak nagy méretű üvegeket, Vígh Antal a fehér fűzfavesszőt köti az öt és a tíz literes pálinkás alkalmatosságok oldalára, fenekére.

„Most hosszúkat kötök, tűzifának. Ezek a garabolyhoz hasonlók. Mindég dolgozgatok, a Mama is egyre ügyesebben készíti a kosarakat. Az üvegekbe amúgy leggyakrabban jóféle, helyi birsalma pálinka kerül, ezt szeretjük mi itt, Apátfalván” – mesélte mosolyogva a bácsi.

 sokszinuvidek.24.hu

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember és szabadtéri

 

Lehet, hogy egy kép erről: 5 ember, álló emberek és belső tér