100 ezer forintra nőtt a közfoglalkoztatottak bére januártól a kormány döntése értelmében.

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére a minimálbér 50%-a lett. A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakörnél a közfoglalkoztatottak 130 ezer forintot vihetnek haza ezentúl. Apátfalván a térség egyik legsikeresebb közmunkaprogramja fut, a munkások pedig örülnek annak, hogy több pénzt vihetnek haza ezentúl. Többségük évek óta dolgozik a programban.

Fodor Géza, asztalos műhelyben dolgozik 4 éve. Ő azt mondta, hogy nekik is nagyon jól jön az emelés, hiszen az árak is emelkedtek. Nálunk is megvan a helye a pénznek, van fizetnivalónk- tette hozzá.

 

 

Tubik Tamás is közfoglalkoztatott Apátfalván, több mint 10 éve van az önkormányzatnál. Ezzel kapcsolatban kifejtette: Nálunk is jól jön a családi kasszába ez a plusz pénz. Számlákra, rezsire is költünk belőle. Esetleg bevásárláskor is több kerülhet a kosárba.

 

Kolompár Mihályné nincs olyan régóta a közmunka programban Apátfalván, mint a többiek, de legalább annyira szereti a munkáját. A varrodába dolgozik, és két kiskorú gyermeke van. – Sokat számít nálunk is, hogy ezentúl 100 ezer forintot viszek haza, a gyerekekre mindig van mit költeni- foglalta össze.

 

Rácz János, apátfalvi lakatos műhelyben dolgozik, elmondta: Örülünk  az emelésnek,  többet tudunk spórolni, félre is tudunk belőle tenni. Nagyobb összeggel tudunk gazdálkodni. Minden forintnak megvan a helye a családban, hiszen vannak már unokák is, nagy részét rájuk fordítjuk. Ő 5 éve dolgozik közfoglalkoztatottként az apátfalvi önkormányzatnál, a lakatosműhely felelős vezetője. Hozzátette: szeretem a munkámat, amit csinálunk, utcabútorokat gyártunk, asztalokat, kukákat, virágládákat. Szerintem hasznos munkát végzünk mindannyian, jó érzés, hogy megbecsülik, amit csinálunk.