Persze az apátfalvi és magyarcsanádi túrázó voltak többségben, akikhez a német juhász mellett még kerékpárosok is csatlakoztak, így száznál is többen értek célba. Köztük Szekeres Ferenc polgármester is.

Remek napfényes ősz időben indult a kilencven fős Őszi Túra tegnap délután az apátfalvi faluház elől, hogy az azon résztvevő, a Maros-parti túraösvényen megtegyék a makói Zöld házig a mintegy 13 kilométeres távot. Útközben többen csatlakoztak hozzájuk, gyalogosan, sőt a vége felé kerékpáros csapatok is. Így végül valamivel több, mint százan értek célba.

A Helyi Közösségek Fejlesztése Apátfalván és Magyarcsanádon TOP -5.3.1-16-CS1-2017-00009-es programon résztvevők számára a varázslatos őszi táj és a vízpart látványossága miatt élményt jelentett a meglehetős feszes tempóban mintegy másfél óra alatt megtett táv. És nem csak azért, mert a negyedikes diákoktól a hetven feletti (egyébként a legutóbbi Nagylak-Apátfalva közötti kenutúrán is résztvevő) nagymamáig, azaz Jakabovics Mátyásné, Gyöngyike néniig mindenki elég jól bírta a két, a csapatot tempósan vezető – és rendszeresen túrázó – két nyugdíjas által diktált iramot. De azért is mert csatlakozott hozzájuk – gazdájával együtt egy német juhász kutya és csatlakoztak kerékpárosok is.

A Maros-parti erdő és a folyó pedig felejthetetlen élményt okozott, a színesedő, sárgálló, pirosló levelek színes sálként húzódtak végig a tájon.

A szigeteken álló sárguló lombú gyümölcsfák és az iszapos tavaknál lévő hattyúk látványa nagy élményt jelentett mindenkinek. Érkezett akár Apátfalváról, Magyarcsanádról, Újszentivánról vagy Hódmezővásárhelyről…

A túrázóknak visszafelé nem kellett ismét visszagyalogolniuk a Maros-parti túraösvényen, ugyanis a makói Zöld háztól már busz vitte vissza őket az apátfalvi faluházig. A túrázók egyébként az apátfalvi önkormányzat jóvoltából egy-egy Sport szelettel és egy-egy palack ásványvízzel felszerelkezve indulnak neki a táv teljesítésének. Persze jellemzően vízzel és némi csemegével már előre készült mindenki, aki a túrára érkezett…