Aki estefelé átugorta a jelképes tüzet, az, a régi hagyományoknak megfelelően almát kapott ajándékba.

Alig kezdődött meg, máris remek hangulatot támasztottak a körtánccal Hajnal János és Lábas Kata néptáncoktatók a ma délutáni apátfalvi Szent Iván-éji tűzugráson.

 

Bár maga a tűzugrás csak lapzártánk után kezdődött, s résztvevői egy-egy almát kaptak ajándékba, de a program délután 4-től gyorsan felpörgött. Ehhez hozzájárult, a Rozsdamaró zenekar nagyszerű hangulatot teremtő muzsikálása, s az, hogy a szép számú nézősereg jó részét, a kicsiket a nagyokat és a legidősebbeket is hamar a körtáncba csábította a két néptáncoktatók, s az alkalmai táncosok annak ellenére is frissen és kitartóan ropták a rendőrség melletti árnyas téren, hogy bizony az árnyakat adó lombok alatt is harmincnál több fokot mutattak a hőmérők.

Szekeres Ferenc polgármester, aki a két fiát is kihozta a rendezvényre, elmondta, hogy ez a pandémia óta az első olyan – a hagyományteremtés szándékával is tartott rendezvény, melyre mindenkit várnak, ugyanis a nemrég nagy sikerrel tartott Apátfalvi Éjszakai Villongás elsősorban a sportkedvelőknek szólt.

– A népi hagyományokra alapoztuk ezt a mai programunkat, ugyanis régen, a paraszti világban itt Apátfalván is tartották a nyári napforduló ünnepét. Szent Iván-napjához kötődik ez a katolikus kultúra szerint – árulta el Vargáné Nagyfalusi Ilona, az Apátfalvi Értéktár Bizottság elnöke, a Helyi közösségek Fejlesztése Apátfalván és Magyarcsanádon pályázat szakmai vezetője. Hozzátette: ezen a napon a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka.

Hallgassa meg a saját fülével, mit mondott erről a napról és a rendezvényről!

A rendezvényére egyébként kivonultak a különféle kézművek bemutatót, az arcfestő, a bőrkarkötő készítő, ahol minden gyermek elkészíthette egy kalapács, egy lyukasztó és némi kézügyesség segítségével a saját karkötőjét, de volt édességárus, méztermelő, a helyi szőnyegek széles választéka, könyvből ajándéktárgy készítő, s nem hiányozhatott Vígh Antal bácsi híres helybéli kosárfonó sem, de persze a büfé és perec sem.

A helyi népi hagyományokat pedig a helyi értéktár bizottság érdekes tárgyakat, köztük fali standja mutatta be.

Az apátfalvi önkormányzat valamint az Apátfalvi Értéktár Bizottság, illetve a Bökény Népe Kulturális és Harcművészeti Egyesület szervezte program résztvevői remekül mulattak, s hosszú idő után végre közösen, együtt örülhettek a rég várt helyi szabadidős programnak.