Négyszázötvenhárman álltak rajthoz szombaton este, hogy a többségük végig gyalogolja a falu és Makó közti, mintegy 10 kilométeres a Maros parton futó túraútvonalat. Kalandokban nem volt hiányuk.

Este nyolc körülre már majd mindenki regisztrált is az Apátfalvi faluház előtti kiindulóponton, s néhányan, akik futva szándékoztak megtenni a távot, be is melegítettek.

Családok, baráti társaságok vágtak neki a távnak Szekeres Ferenc polgármester rövid köszöntője után kisebb-nagyobb csoportokban – néhány a biztonsággal és a közlekedés rendjével kapcsolatos tájékoztató elhangzása után. Az apátfalvi polgármester feleségével és két fiával vágott neki a távnak.

Az előbb csak a napnyugati fényekben, majd a teljesen sötétben izgalmas és nem mindennapi élményt jelentett a túra, hiszen az útvonal nem csak girbe-gurbán vezet közvetlen a Maros partja mellett, de az egy szál fejlámpával, vagy zseblámpával felszerelt túrázóknak (innen az Apátfalvi Esti Villongás elnevezése is a rendezvénynek) a hol emelkedő, hol süllyedő tereppel is meg kellett küzdeniük.

 Az egyébként a makói Maros parti zöld háznál véget érő túrát megtevőknek az erdőben a földre festett fehér és piros színben foszforeszkáló nyilak mutatták a helyes utat, illetve a fák törzsére elhelyezett villogók. Szükség is volt mindegyikre, hogy a kisebb csoportokban haladók az éjszakai erőben el ne tévesszék a pontos menetirányt, hiszen balra a csöndesen csobogó folyó, míg jobbra az ártéri erdő, s benne a motoszkáló vadak, hangicsáló madarak kísérték őket. Időnként össze-össze is rezzentek a félősebb túrázók az éjszaki hangok hallatán.