2017-ben már nyertek rá 25 milliót, most pedig újabb 25 milliós támogatást kaptak, azaz 50 milliója van arra az apátfalvi önkormányzatnak, hogy a Kossuth és a Hunyadi utcai üres telken végre megépülhessen a helyi termelői piac.

 

Apátfalva község önkormányzata a település központjában, azaz a Kossuth utca 63. szám alatti telken kíván kialakítani egy zárt termelői piacot. A piacépítésre még 2015-ben adtak be egy 25 millió forintos támogatási igényt, amelyet azonban elutasítottak. Az önkormányzat nem adta fel, két évvel később újra pályázott, akkor, azaz 2017-ben el is nyerte a 25 millió forintos támogatást. Csakhogy az építőanyag árak és a munkabérek akkorát emelkedtek, hogy ennyi pénzből már nem lehetett megvalósítani a beruházást.

A község így többlettámogatást kért. Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke és Lázár János országgyűlési képviselő segített és támogatásukkal a kormány arról döntött, hogy 24 millió 341 ezer 439 forint többlettámogatást biztosít. Az erről szóló határozat a múlt héten meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A piacépítésre – ennek köszönhetően – összesen 49 millió 359 ezer 879 forint áll a község rendelkezésére.

A Kossuth Lajos utca 63. szám alatti ingatlanon, mely a Kossuth és a Hunyadi utcák sarkán fekszik, épül majd meg a piac. A 1091 négyzetméteres telken 104,67 négyzetméter lesz a piactér alapterülete. A piac lehetővé teszi a projekt fő céljának a megvalósítását, azaz biztosítja a helyi termelők számára a szükséges infrastruktúrát.

A fedett piactéren 6 rögzített asztalt (standot) helyeznek ki. Építenek egy ajándék üzlethelyiséget, melyben helyi kézműves termékeket lehet majd vásárolni. A teljesen akadálymentesített épületben lesz közösségi vécé és mosdó helyiség is.

A piac üzemeltetése során a helyi termelők és a helyi termékek kerülnek előtérbe ezzel is elősegítve a település gazdaságának élénkítését és a lakosság helyben tartását. A projekt megvalósításával 30 helyi vállalkozó bevonását vállalja az önkormányzat. A fejlesztések által javul a helyi vállalkozások működési környezete, amely középtávon munkahelymegőrzést, illetve munkahelyek teremtését eredményezheti, és hozzájárul a város-vidék együttműködés erősítéséhez.

– Egyre fontosabb az élelmiszerek eredete, így a termelőkkel kialakított személyes kapcsolat. A pályázat célja a gazdaságélénkítéshez és foglalkoztatási színt növeléséhez szükséges helyi feltételek biztosítása, a település népességmegtartó erejének növelése, valamint a vállalkozásbarát településhez szükséges helyi infrastrukturális feltételek megteremtése – tudtuk meg Szekeres Ferenc polgármestertől.

Számokban

A TOP-1.1.3-16-CS1-2017-00002 p. Apátfalva Község piacterének kialakítása című hatályos támogatás 25 millió 18 ezer 440 forint, melyet 2017-ben nyertek el, a most megítélt többlettámogatás 24 millió 341 ezer 439 forint. Így az apátfalvi önkormányzat piacépítésre rendelkezésére álló keretösszeg összesen 49 millió 359 ezer 879 forint.