Apátfalván is megkezdték a közmunkaprogramot, a munkaruházattól az eszközökig mindenre pályáztak. Idén 125 milliót nyertek, ebből gazdálkodhatnak. Okosan és ökosan gondolkodik az önkormányzat, helyi nyersanyagokból helyi munkásokkal saját felhasználásra termelnek.
 

– A Start munkaprogram 87 embert érint a faluban, a hosszabb programban hat embert foglalkoztatunk, így összesen 93 ember dolgozik nálunk. Öt éve még 150-en voltak, mára számuk lecsökkent, aki el szeretett volna menni, az elhelyezkedett a versenyszférában, általában a makói gumigyárba járnak tőlünk az emberek. Közmunkásaink számítanak az önkormányzatra, ez biztosítja családjuk számára a megélhetést – mondta el lapunknak Szekeres Ferenc polgármester.Példaértékű az apátfalvi közfoglalkoztatás: a kültéri padoktól a virágládákon át a térkövekig számos terméket készítenek az önkormányzat műhelyeiben.

Biobrikettet is gyártanak, ez amellett, hogy helyi munkalehetőséget jelent, segítség a szociálisan rászorulóknak, ugyanis a szerényebb körülmények között élő apátfalviak igényelhetnek az elkészült tüzelőanyagból.

Megtermelik, amit lehet

– A programok nagyon jók, igyekszünk kihasználni a lehetőségeket. Van, aki biobrikettet készít, vannak, akik varrodában dolgoznak, többen szegélyköveket gyártanak, mások az asztalos- és a lakatosműhelyben tevékenykednek. Kiülőket is elkezdtünk gyártani, szeretnénk, ha a játszótereken a szülők és gyermekek kényelmesen megpihenhetnének. Bérelünk egy tanyát, ott a kezdetektől mezőgazdasági tevékenységet folytatunk, szintén a közmunkaprogram keretében. Kis varrodánkban a jelenleg legkeresettebb termékeket gyártják az asszonyok: rongyszőnyegek és cicanadrágok mellett szájmaszkokat készítenek – magyarázta a polgármester.

Környezetbarát

Az önkormányzat telepén dolgoznak, az udvar hátsó részében állítják elő a szegély- és térköveket. Amíg száradnak a térkövek, a brikettet is tudják gyártani a munkások.

– A nagyobb ágaktól a gallyakig mindent ledarálunk, fűrészpor minőségűre őröljük a faanyagot.

Hozzákeverjük még azokat az iratokat is, amelyeket amúgy is megsemmisítenénk, mivel a papír és fa keverékéből készül a jó minőségű tüzelőanyag.

Fontos, hogy megfelelően kiszárítsuk az anyagot, mielőtt a présbe kerül. Az automata hidraulikus prést egy ember kezeli, könnyedén elkészíti segítségével a biobrikettet, amit a fiúk húszkilós zsákokba raknak, és mehet is a raktárba a végtermék. Munkásaink átlagban napi 2-3 mázsát készítenek a biobrikettből, a gép három­óránként fél órát pihen. Egy műszak – nagyjából 6-7 óra – alatt készül el ez a mennyiség – sorolta Szekeres Ferenc.

Mindenkire gondolnak

-Polgármesterünk esélyt ad mindenkinek, a fiatalokra is gondol, szeretné, ha nem mennénk el a faluból, hanem helyben boldogulhatnánk. Mindenkin igyekszik segíteni, szerintem ez a legfontosabb. Ezekben a műhelyekben az idősebb korosztály mellett fiatalok is szép számmal dolgoznak. Megbecsülnek minket, így gyarapodhat a közösségünk – fogalmazott Dinnyés Mihály, a présgép kezelője, aki a térkövek elkészítéséből, valamint a padok és kiülők festéséből is részt vállal a telepen.

forrás:delmagyar.hu