– Egy országos kapacitással rendelkező cég kereste meg az önkormányzatunkat. Örömmel vettük a megkeresést, küldtek egy ismertetőt a szolgáltatásról, ezután kértem, hogy hozzák a gyűjtőedényeket. A szolgáltatás nem kerül pénzbe, sőt, ők fizetnek a begyűjtött olajért és zsírért – mondta lapunknak Szekeres Ferenc. A polgármester hozzátette, jelezniük kellett, hogy melyik alapítvány számlájára utaljon a cég, az Apátfalváért Alapítvány gyarapodhat majd ezzel az összeggel.

 

Már Apátfalván is megjelentek a háztartásokban keletkezett használt sütőolaj és sütőzsiradék szelektív gyűjtésére szolgá­­ló, sárga gyűjtőedények, így nem kell többé a vécébe önteni a konyhai maradékot.

A 240 literes gyűjtőedények a Templom utca 69. szám alatt, a községháza előtt és a Dózsa György utcában, az óvoda konyhájának udvarán találhatók.

Arra kérik az apátfalviakat, hogy a használt olajat és zsiradékot zárt csomagolásban (PET-palackban vagy befőttesüvegben) helyezzék a gyűjtőedényekbe, így nem szennyezik össze a környezetet. Az összegyűjtött olajat száz százalékban újrahasznosítják: a feldolgozás során bioetanol készül belőle.

– Önkormányzatunk nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, emellett azt tapasztaljuk, hogy a környezettudatosság egyre inkább jellemzővé válik a lakosság körében. Míg korábban legtöbben a lefolyóba vagy a kukába öntötték a szennyező olajat, zsiradékot, addig mostantól egy környezetbarát és biztonságos megoldással élhetnek. Szeretnénk, hogy a gyerekek még idejében lássák a jó példát otthon, hiszen mi, szülők is megtaníthatjuk őket a környezettudatosságra – hangsúlyozta Szekeres Ferenc.

Apátfalván más módon is igyekeznek zöldebbé tenni a környezetet, a hivatalokon hő­­szivattyús-napelemes rendszerek működnek, a közterületekről összegyűjtött gallyakat, ágdarabokat pedig ledarálják, és biobrikettet készítenek belőle.

forrás: delmagyar.hu