Az aradi tizenhármak, Batthyány és valamennyi áldozat vértanúsága a kiegyezés utáni egyedülálló felemelkedésben, a magyar polgárosodásban nyerte el értelmét – emelte ki Szekeres Ferenc ma délután, az apátfalvi Petőfi-szobornál rendezett megemlékezésen.

Ma október hatodikán az aradi vértanúkra emlékezünk, azokra a hősökre, akik az 1848-as forradalom és szabadságharc leverése után a kegyetlen megtorlás áldozatai voltak, akik önként vállalták a halált egy nemzetért – mondta ünnepi megemlékezésében Szekeres Ferenc. Apátfalva polgármestere kiemelte: – Az aradi tizenhármak és az első magyar miniszterelnök vértanúsága az üzeni a jövendő magyarjainak, hogy az áldozatként hullajtott vérből mindig új élet sarjad. A kivégzés napja, október 6-a már akkor is a nemzet gyásznapja volt, pedig az aradi vértanúkra, az 1867-es kiegyezésig nem lehetett emlékezni csak titokban. A kiegyezés során mi magyarok lépésről-lépésre visszahódítottunk mindent, amit Világoson, Aradon vagy Pest-Budán 1849-ben eltiportak. Életté és valósággá vált mindaz, ami 1849 októberében végleg elveszni látszott. A kiegyezés műve így adta vissza nekünk magyaroknak 1848-at teljes fényében, teljes méltóságában. 1848 értelme nem a Habsburg ház trónfosztása, hanem Magyarország polgárosodása volt. Hiszen 1867 után az ország addig nem ismert mértékű fejlődése következett be. Az aradi tizenhármak, Batthyány és valamennyi áldozat vértanúsága a kiegyezés utáni egyedülálló felemelkedésben, a magyar polgárosodásban nyerte el értelmét… Merítsünk erőt az aradi vártanúk áldozatából, emberi nagyságuk szolgáljon példaként, hiszen csakis ezáltal maradhat meg a magyarság hite önmagában, így maradhat meg ereje, bizakodása, megújuló képessége.

A Petőfi szobor előtti megemlékezésen közreműködtek a Dózsa György Általános Iskola diákjai, akik 13 mécsest is gyújtottak a tizenhárom aradi vértanú emlékére, majd az ünnepség résztvevői megkoszorúzták a lánglelkű költő mellszobrát.

Forrás:makohirado.hu