Nótár Mary, a Kredenc együttes és az apátfalvi roma folklór fellépői is mulattatták a ma délután az apátfalvi faluház előtti téren kezdődött XXV. Szent Anna-napok résztvevőit. Szombaton Tóth Andi, Szabó Ádám és a 3+2 zenekar is színpadra áll.

Ma délután a község díszpolgárai sírja koszorúzása után Szekeres Ferenc polgármester nyitotta meg a XXV. Szent Anna-napok, s egyben a XX. Maros-menti Nemzetiségi Kulturális Találkozó programsorozatát, melyen Benkóczy Zoltán, a község díszpolgára is részt vett.

Apátfalva polgármestere köszöntőjében kiemelte: – Jó úton halad az önkormányzat azon célkitűzése, hogy az Apátfalván élő nemzetiségekkel együtt, a tradíciókat és a kultúrát tiszteletben tartva egy színesebb, gazdagabb Apátfalvát építhetünk, melyben számíthatunk egymásra és tisztelhetjük egyműs értékeit.

Füvesiné Varga Anikó, a helyi román önkormányzat illetve Raffai János, az Apátfalvi Roma Nemzetiség Önkormányzat elnöke, hangsúlyozták testületeik fontosnak tartják a hagyományaik, értékeik fenntartását, együttműködne a másik nemzetiségi és a községi önkormányzattal.

A köszöntőket követően Nótár Mary lépett a színpadra, akinek: „Kezeket fel! – felszólításra azonnal mindenki feltette a kezét, s a rajongók (főleg a gyengébb nem tagjai) azonnal a színpad széléhez rohantak, hogy közelről hallgassák végig az énekesnő fergeteges koncertjét.

Őt – lapzártánk után – a Kredenc együttes, illetve az apátfalvi roma folklór fellépői hozták még inkább emelkedett hangulatba. Ezt tudta fokozni Váradi Olasz fellépése, melyet az éjszakába nyúló utcabál követett, ahol a zenét Sztojkó Mihály és zenekara szolgáltatta, s fellépett Gyöngyösi Róbert.

Az apátfalviak, magyarcsanádiak, makóiak és máshonnan érkezők számára holnap, azaz szombaton délután 1-től ingyenes ugrálóvárral, óriás csúszdával, és Euro jumpinggel folytatódnak, s este 8-ig zajlanak a gyerekprogramok a rendőrség melletti füves területen.

4-órakor a faluházban nyílik meg Joó Zoltán: Pásztorélet című fotókiállítása, illetve mutatják be Csapó Jánosné kézimunkáit.

5-től apátfalvi csoportok mutatkoznak be, így fellép a Borbély András Band, a hagyományőrző csoport valamint a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar. 6-kor az iskolai pályán kezdődnek a Varga Sinka Kupa elődöntői (a döntőt vasárnap este 7-kor ugyanitt rendezik, s hirdetik ki az eredményeket is).

Este 6-tól Tóth Andi, majd 7-től Szabó Ádám szórakoztatja a nagyérdeműt. Este 8-kor pedig a 3+2 zenekar húzza el a közismert nótákat.

Akinek még ezek után lesz kedve és ereje az az este 10-kor kezdődő utcabálon táncolhatja ki magát. A talpalávalót Csikota József és zenekara szolgáltatja.

A vasárnap a hagyományok szerint a lovasoké, akik már reggel 8-kor felvonulást rendeznek, majd a Zrínyi és Hold utcák által határolt területen álló lovaspályán követik egymást a programok. A 9 órakor kezdődő megnyitó után a póni és nagy ló akadályhajtáson izgulhatnak a résztvevők és a nézők, 11-kor kezdődik a hátas ügyességi bemutató, 2-kor a nagylovas és pónis gumis kocsis verseny is. A hangulatot délben és fél 5-kor tombolahúzás, illetve palacsinta dobja még fel, ha még van hová.

Vasárnap délelőtt fél 10-kor kezdődik a Szent Anna tiszteletére celebrálandó fogadalmi szentmise a Szent Mihály római katolikus templomban.

Apátfalva Szent Anna-napok 2021 (23) Apátfalva Szent Anna-napok 2021 (34)  
Apátfalva Szent Anna-napok 2021 (20) Apátfalva Szent Anna-napok 2021 (29)